Hoe is de ongerepte natuur in Drenthe ontstaan?
Posted by : Wout | On : 4 mei 2022Vandaag de dag is de provincie Drenthe populairder dan ooit tevoren. Dit komt vooral door de coronapandemie die in 2020 begon. Tijdens deze periode van twee jaren verspreidde het virus zich in een razendsnel tempo, waardoor veel landen hun grenzen gingen sluiten. Hierdoor was het niet of nauwelijks meer mogelijk om naar het buitenland op vakantie te gaan. Om toch te kunnen ontspannen in deze bijzondere periode kozen veel mensen ervoor om te gaan genieten van de natuur in Drenthe. Wat weinig mensen alleen weten is dat deze provincie een omvangrijke geschiedenis heeft. Lees snel verder en ontdek hoe de ongerepte natuur is ontstaan!
Bewoond sinds de prehistorie
Vrijwel iedereen in Nederland heeft tijdens de geschiedenislessen op school geleerd dat Nederland al sinds de prehistorie bewoond is. Niet alle gebieden in ons land waren vroeger geschikt om te wonen, waardoor de eerste bewoners zich vooral vestigden op de Drentse zandgronden. Deze zandgronden waren namelijk stabiel genoeg voor de jagers en verzamelaars om hun kampementen op te slaan. In de loop der jaren verspreidde onze voorouders zich naar de hoger gelegen gebieden in Drenthe waar uiteindelijk de landbouw is ontstaan. Vandaag de dag zijn de sporen van deze bewoners nog steeds tijdens een wandelroute in Drenthe te zien aan de hand van de imposante hunebedden die zij hebben achtergelaten.
Maak kennis met de onafzienbare heide
Geleidelijk aan ontstond na de Middeleeuwen het kenmerkend Drentse esdorpenlandschap. Van oudsher bestaat dit landschap uit: akkers op de essen, graslanden in de beekdalen en de heide op de gronden rond de essen. Op de plaatsen waar het esdorpenlandschap ontstond verdween het bos langzamerhand ten gunste van de veeteelt. Rond 1850 bestond daardoor zo’n 65% van Drenthe uit de onafzienbare heide. Deze heide diende als graasgebied voor de schaapskudde die mest leverde om de arme zandgrond weer vruchtbaar te maken voor de landbouw. Op die manier kon men toch nog voldoende graan, groenten en fruit laten groeien.
Grote veranderingen in het esdorpenlandschap
De schaapskuddes op de Drentse heide verdwenen door de komst van de kunstmest. Hierdoor was schapenmest niet meer nodig wat ervoor zorgde dat het esdorpenlandschap in een rap tempo veranderde. De ongerepte heides werden omgetoverd tot akkers, grasland en bos. Dit had als resultaat dat het landschap van grote delen in Drenthe sterk veranderd waren.
Om te voorkomen dat alle kenmerkende heides in de provincie zouden verdwijnen heeft Staatbosbeheer grote delen van het landschap in beheer. Hierdoor was het mogelijk om grotendeels de oude natuurgebieden te herstellen. Vandaag de dag is dit gemakkelijk tijdens het fietsen in Drenthe terug te zien aan het groot contrast tussen het oude landschap in Orvelte en het moderne agrarische landschap er omheen. Volgens velen het mooiste dat Nederland te bieden heeft.