Houtgids; wat je moet weten over haardhout
Posted by : Wout | On : 31 maart 2022Er gaat niets boven de gezellige warmte van een vuur op een koude winteravond. Of je nu thuis rond de open haard zit of marshmallows roostert boven een kampvuur, brandhout is een essentieel onderdeel van de ervaring. In deze blogpost leren we je alles wat je moet weten over haardhout: welke soorten hout zijn er, welke zorgen voor het beste vuur, en hoe je haardhout op de juiste manier selecteert en bewaart. We zullen ook een aantal veel voorkomende mythes over brandhout ontkrachten! Dus lees verder om alles te leren over dit essentiƫle winterproduct.
De verschillende soorten haardhout die je voor een vuur kunt gebruiken
Welk soort haardhout je kiest, hangt af van het soort vuur dat je wilt maken. Als je bijvoorbeeld thuis een vuur maakt in je open haard, zul je hardhout willen gebruiken, zoals eik of hickory, omdat dit langer brandt en meer warmte produceert dan zachthout. Als je echter gaat kamperen en een snel vuur nodig heeft om de klus te klaren, dan is zachthout, zoals den of spar, een betere optie.
Waar moet je op letten bij het kiezen van haardhout
Bij het kiezen van haardhout, wil je er zeker van zijn dat je stukken kiest van de juiste grootte en dikte. De ideale maat voor brandhout is ongeveer 45cm lang en 30 cm breed – kleiner zal het moeilijk zijn om een vuur aan de gang te krijgen, en groter zal het moeilijker zijn om het te vervoeren. Je wilt ook brandhout dat droog is en vrij van rot, want nat hout brandt niet goed.
Hoe haardhout opslaan
Als je eenmaal je haardhout hebt uitgezocht, moet je een plek vinden om het op te slaan totdat je het kunt gebruiken. In het ideale geval wil je een koele, droge plek met veel luchtcirculatie. Als je geen plaats om brandhout buiten op te slaan, kun je het in een garage of kelder opslaan, zorg er in ieder geval voor dat het uit de buurt van sneeuw en regen blijft.
Mythen over haardhout
Er zijn een paar veel voorkomende mythes over brandhout die we willen ontkrachten. De eerste is dat je nooit groen hout moet verbranden, omdat het roet en rook produceert. In werkelijkheid kan groen hout voor het vuur worden gebruikt als je het eerst laat drogen. De tweede mythe is dat je brandhout altijd moet splijten voordat je het gebruikt. Hoewel het splijten van brandhout het gemakkelijker maakt om een vuur te starten, is het niet noodzakelijk – ongespleten hout brandt ook prima.
Nu je alles weet wat je moet weten over haardhout, ben je helemaal klaar voor de winter. Of je nu lekker met een boekje bij de openhaard gaat zitten of in de tuin een goed vuurtje wil bouwen, met het juiste haardhout wordt het zonder twijfel een succes.